Informatie over softbal

Softbal is een populair teamsportspel dat wereldwijd wordt gespeeld en genoten. Het spel biedt een geweldige mix van fysieke activiteit, strategie en teamwork. Dit artikel biedt een informatief overzicht van softbal, waarin we het doel van het spel, de spelregels, de oorsprong, de stand van zaken in Nederland en het verschil tussen softbal en honkbal behandelen.

Doel van het spel

Het doel van softbal is eenvoudig: teams strijden tegen elkaar om meer punten te scoren door de bal met een bat te slaan en de basis te bereiken dan hun tegenstanders. Softbal wordt gespeeld door twee teams met elk negen spelers op een veld dat is verdeeld in een binnen- en buitenveld. Het ene team valt aan (offensief) en het andere team verdedigt (defensief). Het team dat aan het einde van een vooraf bepaald aantal innings de meeste punten heeft gescoord, wint de wedstrijd.

Het team dat aanvalt (offensief speelt) heeft als doel om zoveel mogelijk punten te scoren. De speler slaat de bal op zo’n manier dat hij vervolgens zo veel mogelijk runs over het veld kan maken zonder ‘out’ te gaan. Daarbij is het belangrijk dat de bal binnen de honklijnen geslagen wordt. Als een team 3 ‘outs’ heeft wisselen de teams. Het offensieve team wordt dan defensief en andersom. door de bal op zo een manier te slaan dat ze zoveel mogelijk “runs” kunnen maken zonder “out” te gaan. De slag telt alleen als de bal binnen de honklijnen geslagen wordt. Bij 3 outs wisselt het team met de tegenstander en moet het dan defensief gaan spelen. In dat geval is de helft van een inning voorbij (hier wordt ook naar gerefereerd als de top van een inning).

Het team dat defensief speelt heeft als doel om de tegenstander 3 outs te geven om zo zelf aan de beurt te gaan om offensief te gaan spelen. Wanneer een dergelijke wissel plaatsvindt dan is er een “inning” gespeeld. Softbal duurt in principe 7 innings lang.

Spelregels

Softbal heeft een aantal basisregels die het spel definiëren:

  1. Basislopen: Het spel begint met de werper (pitcher) die de bal naar de slagman (batter) gooit, die probeert de bal te raken en veilig naar een van de vier honken te rennen. De slagman probeert de bal te raken en daarna de honken veilig te bereiken voordat de tegenpartij de bal kan terughalen en hem uit kan maken.
  2. Innings: Softbal bestaat uit een vooraf bepaald aantal innings (meestal zeven). Elk team heeft zowel een slagbeurt als een veldbeurt in een inning. Tijdens hun slagbeurt proberen ze punten te scoren, terwijl ze in de veldbeurt de tegenstander proberen te verhinderen punten te scoren.
  3. Uit: Een speler kan worden uitgemaakt door een aantal methoden, waaronder het vangen van een bal in de lucht, het raken van de honkman voordat deze aankomt, of door de bal naar het honk te gooien voordat de loper daar aankomt.
  4. Werpen: De werper gooit de bal vanaf de werpplaat naar de slagman. Er zijn verschillende soorten worpen, zoals de fastball en de curveball, die de werper kan gebruiken om de slagman te misleiden.

Ontstaan softbal

Softbal is ontstaan in 1887 door George Hancock. Het spel begin als “indoor baseball” maar verplaatste zich na niet al te lange tijd naar buiten. Het spel had verschillende namen, maar vanaf ongeveer 1920 bleef de naam softbal hangen. Er waren wel veel verschillen in hoe het spel gespeeld werd en de afmetingen van het veld en zelfs het materiaal dat men gebruikte. In 1923 was er echter een commissie aangesteld die de regels van het spel uniform ging maken.

Softbal in Nederland

Ook in Nederland wordt er softbal gespeeld. De sport is niet zeer populair. In tegenstelling tot honkbal is hier wel meer mogelijkheid voor vrouwen. Hoeveel softbal verenigingen er zijn is onduidelijk, omdat softbal en honkbal gezamenlijk wordt georganiseerd. In 2020 waren er 161 soft- en honkbal verenigingen in Nederland.

Wat is het verschil tussen softbal en honkbal?

Softbal en honkbal lijken echt op elkaar. Maar er zijn echter wel een aantal verschillen tussen de twee. De belangrijkste zullen we hieronder zullen toelichten:

  • De Bal: Om te beginnen is de bal bij softbal groter. Bij softbal is heeft bal een omtrek (afhankelijk van de variant van softbal dat gespeeld wordt) van tussen 280 en 300 mm, terwijl de bal bij honkbal een omtrek heeft van 230 mm. 
  • Gewicht: de bal weegt tussen de 177,2 en 198,4 gram. Een honkbal weegt tussen de 141,7 en 148,8 gram.
  • Worp: Een softbal pitcher werpt de bal onderhands, terwijl een honkbal pitcher de bal bovenhands werpt. De pitcher staat bij honkbal op 18,44 m afstand en bij softbal staat een pitcher op 14 m afstand.
  • Speelveld: het speelveld heeft een lengte van minimaal 67 m terwijl een honkbalveld een lengte heeft van minimaal 98 m.
  • Knuppel: Er is een verschil in lengte tussen een softbalknuppel en een honkbalknuppel. Een softbalknuppel is heeft een lengte van gemiddeld 34 inch (86,36 cm) terwijl een honkbalknuppel een lengte heeft van gemiddeld 33 inch (83,82 cm).
  • Duur van het spel: softbal duurt 7 innings terwijl honkbal een duur heeft van 11 innings.

Dus, samengevat, softbal is echt een gave sport met een heel eigen sfeer. Het wordt wereldwijd met veel plezier gespeeld, en in Nederland heeft het een stevige fanbase. Het mooie aan softbal is dat het niet alleen je fysieke conditie aanscherpt, maar ook teamwork en strategisch denken aanmoedigt. Of je nu zelf speelt, enthousiast toekijkt, of gewoon nieuwsgierig bent naar een toffe sport om te volgen, softbal biedt volop spannende momenten en een gezellige sfeer. Dus waar wacht je nog op? Duik in de wereld van softbal en ontdek hoe leuk het is!

Leave a Reply