Honkballen? Informatie over honkbal

Honkbal is een teamsport die je als een slagbalspel speelt (bat-and-ball game in het Engels). De Engelse benaming van dit spel is Baseball. In dit artikel geven we je alle informatie over het doel van het spel, de benodigdheden voor het spel en andere aanvullende info.

Doel van het spel

Baseball is een spel waarbij twee partijen het tegen elkaar opnemen. Elk team bestaat uit 9 spelers. Één team speelt offensief (aanval) terwijl het ander team defensief (verdediging) speelt. 

Het team dat offensief speelt heeft als doel om zoveel mogelijk punten te scoren. Dit doen ze door de bal op zo een manier te slaan dat ze zoveel mogelijk “runs” kunnen maken zonder “out” te gaan. De slag telt alleen als de bal binnen de honklijnen geslagen wordt. Bij 3 outs wisselt het team met de tegenstander en moet het dan defensief gaan spelen. In dat geval is de eerste helft van een inning voorbij. De eerste helft van een inning noemt de top van een inning en de tweede helft van een inning noemt ben de bottom van de inning. Baseball duurt 11 innings lang.

Het team dat defensief speelt heeft als doel om de tegenstander 3 outs te geven om zo zelf aan de beurt te gaan om offensief te gaan spelen. Wanneer een dergelijke wissel plaatsvindt dan is er een “inning” gespeeld.

Honkbal lijkt erg op de sport softbal, maar is toch echt een andere sport. Meer informatie over softbal vind je hier. (LINK)

Er zijn negen posities in honkbal, elk met zijn eigen specifieke verantwoordelijkheden en vaardigheden. Hier is een overzicht van de belangrijkste posities:

 1. Pitcher: De pitcher is verantwoordelijk voor het werpen van de bal naar de slagman. Hij of zij probeert de slagman uit te slaan of hen te dwingen tot een fout.
 2. Catcher: De catcher staat achter de thuisplaat en is verantwoordelijk voor het vangen van de ballen die de pitcher gooit. Hij of zij geeft ook richtingen aan de pitcher en helpt bij het plannen van de verdediging.
 3. Eerste honkman: De eerste honkman staat op het eerste honk en is verantwoordelijk voor het vangen van ballen die niet rechtstreeks naar de catcher gaan.
 4. Tweede honkman: De tweede honkman staat op het tweede honk en is verantwoordelijk voor het vangen van ballen die tussen de eerste honkman en de tweede honkman vallen.
 5. Derde honkman: De derde honkman staat op het derde honk en is verantwoordelijk voor het vangen van ballen die tussen de tweede honkman en de derde honkman vallen.
 6. Korte stop (Shortstop): De korte stop is verantwoordelijk voor het velden van ballen die tussen de eerste en tweede honkman vallen.
 7. Linker- en rechtervelder: De linker- en rechtervelder zijn verantwoordelijk voor het velden van ballen die in hun richting komen en moeten ook de bal snel kunnen inwerpen naar een andere positie.
 8. Middenvelder: De middenvelder is verantwoordelijk voor het velden van ballen die in zijn richting komen en moet ook een goed overzicht hebben van het hele veld.
 9. Slagman: De slagman is verantwoordelijk voor het slaan van de bal en het lopen naar de honken. Hij moet ook in staat zijn om de worp van de pitcher te analyseren en de juiste slagtechniek te gebruiken.

Het is belangrijk om te weten dat iedere positie zijn specifieke vaardigheden heeft en dat elke speler zijn eigen unieke stijl van spelen heeft. Er zijn ook situaties waarin spelers meerdere posities spelen.

Honkbal benodigdheden

Om honkbal te kunnen spelen, heb je een aantal basisbenodigdheden nodig. Hieronder staan de belangrijkste:

 1. Honkbalhandschoenen: Deze worden gedragen door de spelers om de bal op te vangen. Er zijn verschillende soorten handschoenen voor verschillende posities, dus het is belangrijk om de juiste handschoen te kiezen voor de positie die je speelt. In dit artikel kun je meer hierover lezen.
 2. Honkbal: Een honkbal is een stevige bal met een harde kern, die wordt gebruikt om te gooien, te slaan en te vangen.
 3. Honkbalknuppel: Dit is het instrument dat de speler gebruikt om de bal te slaan. Er zijn verschillende maten en materialen beschikbaar, afhankelijk van de leeftijd en het vaardigheidsniveau van de speler. Lees dit artikel voor meer informatie hierover.
 4. Honkbalschoenen: deze worden door alle spelers gedragen. Honkbalschoenen hebben noppen an de onderkant om meer grip te genereren op het het veld. Er zijn schoenen met kunststof noppen en honkbalschoenen met stalen noppen. Het is afhankelijk van jouw voorkeur en omstandigheden waarin je gaat spelen voor welke je zult kiezen. In dit artikel lees je over de verschillende soorten schoenen.
 5. Helmen: Helmen worden gedragen door de slagman en de catcher om hun hoofd te beschermen tegen het inslaan van de bal.
 6. Knee-pads: Deze worden gedragen door catchers om hun knieën te beschermen tijdens het vallen en opstaan.
 7. Beschermende kleding: Spelers dragen beschermende kleding, zoals een scheenbeschermer, een polsbeschermer, een elleboogbeschermer, en een slijtvaste broek.
 8. Honkbalveld: Een honkbalveld bestaat uit een groot grasveld met honken, een thuisplaat, een pitcher’s mound, een catcher’s gebied en een outfield.
 9. Uitrusting voor het veld: Er zijn verschillende gereedschappen en uitrusting nodig om het veld in goede staat te houden, zoals een beregeningsysteem, een grasmaaier, een honkbalveld marker, een honkbalveld krabber, etc.

Dit is een algemene lijst van de benodigdheden die nodig zijn om honkbal te spelen. Er kunnen afwijkende benodigdheden zijn afhankelijk van de situatie en het niveau van het spel.

Achtergrond informatie

Baseball is geen sport van Amerikaanse bodem per se, maar is vooral door Amerikanen tot haar huidige staat ontwikkeld. Maar het is wel de eerste professionele Amerikaanse sport. Als het gaat om populariteit is Baseball volgens een onderzoek de 3de populairste sport in Amerika.

De belangrijkste baseball competitie in Amerika is de World Series of Major League Basebal (MLB). Deze competitie wordt gespeeld door de winnaars van respectievelijk de American League en de National League. In de MLB spelen er op dit moment 30 teams waarvan 29 teams uit Amerika en 1 team uit Canada.

Naast dat honkbal dus ontzettend populair is in Amerika, is het ook zeer populair in andere landen en delen van de wereld zoals Midden- en Zuid-Amerika, Japan en Taiwan.

Er bestaat ook een baseball competitie waarbij landen tegen elkaar spelen. Deze competitie is verschillende keren van naam veranderd en heet nu Premier 12 omdat de 12 nationale teams die het hoogst staan op de ranglijst deelnemen. De competitie wordt georganiseerd door de World Baseball Softbal Confederation (WBSC). Fun fact is dat Nederland in 2011 voor het eerst wereldkampioen is geworden met baseball en maar liefst 23 keer Europees kampioen.

Voor kinderen is er in Amerika een professionele competitie waar zij ook aan mee kunnen doen. Deze competitie heet de Minor League Baseball en fungeert voor de MLB als de plek om talent te ontwikkelen. De Minor League Baseball bestaat uit vier verschillende niveaus die iets zegt over de kwaliteit van de spelers op dat niveau. De niveaus zijn te onderscheiden als: Triple A (AAA), Double A (AA) en Class A en Rookie.

Honkbal kan dus worden gespeeld op verschillende niveaus, van recreatief tot professioneel. Er zijn veel amateurcompetities voor jong en oud, en professionele honkbalcompetities, zoals de Major League Baseball in de Verenigde Staten, hebben miljoenen fans over de hele wereld.

De geschiedenis van honkbal gaat terug tot de 19e eeuw en het is ontstaan uit een aantal andere sporten, zoals cricket. In de loop der jaren is de sport geëvolueerd en zijn er veel regels en technieken toegevoegd om het spel interessanter en uitdagender te maken.

In samenvatting, honkbal is een populaire sport die door veel landen wordt gespeeld, met een lange geschiedenis en een grote fanbasis. Het is een sport die vaardigheid, teamwork en strategie vereist en kan worden gespeeld op verschillende niveaus.

Honkbal in Nederland

Honkbal is een populaire sport in Nederland, waar het al sinds de jaren 1880 wordt gespeeld. Het is een van de populairste sporten in het land, vooral onder jongeren. Er zijn veel amateurcompetities en teams in Nederland, evenals een professionele honkbalcompetitie genaamd de Honkbal Hoofdklasse.

De Koninklijke Nederlandse Baseball en Softball Bond (KNBSB) is de nationale bond die verantwoordelijk is voor de organisatie van honkbal in Nederland. De bond is aangesloten bij de Europese Baseball Confederation (CEB) en de Wereld Baseball Softball Confederation (WBSC).

Nederland heeft een rijke historie op dit gebied en heeft zich in de afgelopen decennia bewezen als een van de beste honkballanden ter wereld. Het Nederlands honkbalteam heeft in diverse wereldkampioenschappen en Europees kampioenschappen gepresteerd, waaronder een Europees kampioenschap in 2011 en een derde plaats in het WK honkbal in 2013.

In Nederland zijn er veel honkballers die in Amerika spelen. Hier vind je een lijst van Nederlandse spelers die in de MLB actief zijn.

Al sinds het begin van 1900 wordt er honkbal gespeeld in Nederland. Er zijn diverse honkbalclubs in Nederland en daarbij 5 baseball academies. Voor vrouwen is er helaas nog weinig aanbod. Zij spelen mee in de herenteams maar kunnen in Nederland niet doorgroeien tot professioneel niveau.