De beste bowlingbal van 2023

Wil jij je eigen bowlingbal kopen? Een bowlingbal die past bij jouw wensen? Een met het juiste gewicht én die gemaakt is van het gewenste materiaal? Een goed idee wanneer jij een fanatieke bowler bent! Een bowlingbal kopen is natuurlijk niet zo gemakkelijk, want waar let je nu op bij het maken van de juiste keuze? Door middel van dit artikel proberen we jou op weg te helpen.

Wat is een bowlingbal?

Een bowlingbal is de bal waarmee je het spel bowling speelt. Het is de bal die je over de baan heen rolt om de pins om te laten vallen. Ze komen voor in allerlei verschillende uitvoeringen. Ze verschillen in kleur, gewicht én in materiaal. Een bal voor de 10-pin game heeft 3 vingergaten in de bal. De bal voor de 5-pin game heeft geen vingergaten. De eerste ballen komen uit de Verenigde Staten en waren gemaakt van hout. Door de jaren heen zijn ze verder ontwikkeld waardoor ze nu geworden zijn zoals ze zijn.

Waar let je op bij het kopen van een bowlingbal?

De belangrijkste kenmerken van een bowlingbal vind je hieronder.

 • 10-pins bowlen: Het meest voorkomende bowling spel speel je met 10 pins. Hiervoor heb je een bal met vingergaten nodig. Dit zijn over het algemeen 3 vingergaten voor de duim, ringvinger en middelvinger. Er bestaan overigens ook bowlingballen met 5 vingergaten voor al je vingers of juist ballen met slechts 2 vingergaten zodat je met beide handen kunt spelen. Een bal mag niet méér wegen dan 7,2 kg. Er is geen vereist minimum gewicht. De bowlingballen hebben doorgaans een diameter van 21,6 centimeter.
 • 5-pins bowlen: Ga je juist bowlen met 5 pins? Dan heb je een kleinere bal nodig, zonder vingergaten die je in je handpalm kan leggen. De ballen voor het 5 pins spel hebben een diameter tussen de 12,1 cm en 12,7 cm. Ze wegen tussen de 1,47 kg en 1,64 kg. In dit artikel behandelen we deze variant bowlingbal verder niet.
 • Geboorde of ongeboorde bowlingbal: Je kunt een bal mét of zonder vingergaten aanschaffen. De meeste bowlingspelers die op hoog niveau willen spelen kopen een bal zonder vingergaten. Zij laten vervolgens hun hand opmeten en de vingergaten op maat laten boren.
 • Materiaal: Bowlingballen zijn verkrijgbaar in diverse materialen, te weten: Polyester, Urethaan en Reactive. De materialen geven een verschillend effect.
  Polyester: Een bal die gemaakt is van polyester wordt het minst beïnvloed door de conditie van een bowlingbaan. Daarbij is het het gemakkelijkste om in een strakke rechte lijn te gooien met een polyester bal. Wanneer er nog maar 1 pin staat, en iemand een spare wil gooien, wordt hier meestal een polyester bal voor gekozen. Verder is een polyester bal de meest geschikte bal voor een beginner én zijn ze over het algemeen goedkoper.
  Urethaan: Wanneer je de bowlingbal met een scherpe hoek op de baan gooit is de kans het grootste dat je een strike gooit! Maar, als je bal deze scherpe hoek niet goed opvangt, rolt je bal mogelijk uit de richting of zelfs de goot in. Om deze redenen wordt er gekozen voor een urethaan bowlingbal. Ballen dit materiaal kunnen de meeste ‘frictie’ met de baan aan en worden daarom ingezet om zo veel mogelijk strikes te gooien.
  Reactive: Een bal gemaakt van ‘reactive’ reageert het meest gevoelig op de bowlingbaan. Als de baan glad en in goede conditie is zal de bal heel soepel over de baan glijden.
 • De kern van een bowlingbal: Wanneer je kiest voor een utheraan of reactive bal is een bepalende factor de zogeheten ‘kern’ van de bal. De kern is hetgeen wat zich in het binnenste van de bal bevindt en wat verschillende vormen kan hebben. Dit beïnvloed de manier waarop de massa van de bal om zijn as beweegt, ook wel de rotatie. De rotatie wordt aangeduid met de term ‘Radius of Gyration’ (afgekort RG).
  Low RG: Dit betekent dat de massa van de bal dichtbij de kern ligt waardoor de bal makkelijker om zijn as rolt, des te sneller de kans op frictie.
  High RG: Dit betekent dat de massa van de bal juist aan de oppervlakte van de bal ligt, waardoor de bal moelijker om zijn as rolt maar dus langer glijdt, waardoor er minder kans is op frictie.
  Medium RG: Voor de hand liggend, maar dit zit tussen tussen Low en High in.
 • Gewicht: Als laatst bepaal je nog welk gewicht je prettig vindt. Een bowlingbal mag maximaal 7,2 kg wegen. Ze worden aangeduid met Amerikaanse gewichten: pond (Lbs).
  15 lbs = 7,2 kg
  14 lbs = 6,35 kg
  12 lbs = 5,4 kg
  10 lbs = 4,5 kg
  8 lbs = 3,6 kg
  6 lbs = 2,7 kg

  Over het algemeen kun je de onderstaande categorieën hanteren om de juiste bal te kiezen.
  Voor kinderen is de juiste maat 6 tot 10 pond
  Voor dames is de juiste maat 10 tot 14 pond
  Voor heren is de juiste maat 13 tot 16 pond.

Nu je weet waar je op kunt letten bij het kiezen van de juiste bowlingbal komen we aan bij de top 4 beste bowlingbal, gecategoriseerd per materiaal. Deze ballen zijn bedoeld om 10-pins bowling mee te spelen.

Top 4 beste bowlingballen voor beginners

Omdat wij dit artikel schrijven voor startende bowling spelers vind je hieronder de top 4 beste bowlingballen gemaakt van polyester. Met startende bowling spelers bedoelen wij geen ‘amateur bowlers of dagjes uit bowlers’, daarmee bedoelen we mensen die actief willen trainen met het beheersen van de sport bowlen. Je vindt deze top 4 hieronder.

Helaas is het momenteel nog niet mogelijk om de bowlingballen van Amazon als afbeelding toe te voegen op onze website. Klik daarom op de knop om de bal te bekijken.

1. Brunswick bowlingbal – Smiley

Deze vrolijke polyester bal is een geschikte bal voor een beginner. Deze bal is verkrijgbaar van 10-15 lbs.

2. Brunswick bowlingbal – hearts

Deze bal is roze, met hartjes én licht op wanneer je er mee speelt op de baan. Een fraai design, geschikt voor beginners.

3. Brunswick Tzone – blauw

Deze Brunswick bal is verkrijgbaar in 5 verschillende kleuren en heeft een goede prijs/kwaliteit verhouding! Daarbij is hij verkrijgbaar van 6 lbs – 15lbs.

4. Shark glow bowlingbal

Deze bal is een goede keuze. Opnieuw is hij van het merk Brunswick. Daarbij heeft deze bal wel een heel gaaf design: Er staat een grote haai op afgebeeld.

Tot zo ver dit overzicht van de 4 beste bowlingballen. We hopen je goed te hebben geholpen met het maken van een goede keuze.

Ben je ook op zoek naar goede bowlingschoenen? Klik dan hier. Wil je juist een tof bowlingshirt kopen? Klik dan hier.

One comment

Comments are closed.