De beste ijshockey helm van 2023

Ijshockey, een fysieke en indrukwekkende sport waarbij de ijshockeypuck snelheden van 160 tot 190 km/uur kan bereiken. Belangrijk is daarom dat je je lichaam daarom goed beschermt wanneer je deze sport beoefent. Een puck of stick kan je gemakkelijk raken.

Essentieel voor het spelen van ijshockey is dan ook een ijshockey helm. In dit artikel vind je de vijf beste ijshockey helmen van dit jaar en beschrijven we eerst waar jij op kan letten wanneer je een ijshockey helm kopen wilt.

Regelgeving gezichts- en mondbescherming

De Nederlandse Ijshockey Bond stelt strenge regels aan jouw gezichts- en mondbescherming wanneer je meespeelt in de competitie. Deze regels zijn er om de veiligheid van de spelers te waarborgen. Het complete regelement vind je hier.

Opvallend aan deze voorschriften is:
– Dat slechts drie varianten gezichtsbeschermers zijn toegestaan: kooi, vizier en volledig vizier.
– Dat er voor mannen en vrouwen verschillende eisen zijn.
– Dat wanneer je een ‘kooi’ bescherming hebt een puck en het blad van een stick niet door deze kooi mogen kunnen.

Waar let je op bij het kopen van een ijshockey helm?

Wil jij een ijshockey helm kopen? En ben je benieuwd hoe je de juiste keuze maakt? De onderstaande informatie kan je hier bij helpen.

 • Varianten gezichtsbeschermers:
  Er zijn 3 varianten gezichtsbeschermers: kooi, vizier en volledig vizier.
  Kooi: Dit is als het ware een ijzeren rekje die voor je gezicht is bevestigd. (Engelse benaming is ‘Cage’)
  Vizier: Dit is een kunststof transparante kap die slechts je ogen en je neus beschermen. (Engelse benaming is ‘visor’)
  Volledig vizier: Dit is een kunststof transparante kap die je gehele gezicht beschermen. (Engelse benaming is ‘Full shield visor’)

  Je kunt een helm aanschaffen waar één van deze drie beschermingen al op bevestigd is. Echter, je kunt ook een losse helm kopen en daar een kooi, vizier of volledige vizier bij kopen en hieraan bevestigen. Zo kun je eventueel ook nog afwisselen. Wanneer jouw bescherming kapot gaat kun je deze dus ook gemakkelijk vervangen.
 • Goalie helm:
  Speel jij als ‘Goalie’ op het veld? (Ben je de keeper?) Dan heb je een andere, nog beter sluitende helm nodig om het veld op te kunnen. Onder de top 5 van de helmen voor ijshockey spelers zullen we ook nog helmen voor de ‘Goalie’ uitlichten.
 • De maat:
  Allereerst is het belangrijk om de juiste helmmaat te bepalen. Dit doe je door met een meetlint de omtrek van je hoofd te meten. Het is belangrijk dat een helm niet te strak zit. Het is belangrijk dat je één vinger tussen je voorhoofd en je helm kunt steken. Als dit het geval is heb je de juiste helmmaat.
  De helmen zijn verkrijgbaar met een omtrek van 48 tot 64 cm, ook wel XXXS tot XXL. Staat er op de helm ‘one size’ aangegeven? Dan is dit de universele maat voor een omtrek van 54 tot 61 centimeren. Aan de achterkant van de meeste helmen zit een draaiknop waarmee je de helm strakker of losser kunt draaien.
  Twijfel je nog over de juiste maat? Je kunt voor de zekerheid ook nog even de ‘maattabellen’ van het merk googelen, zodat je zeker weet dat je de juiste maat besteld.
  Uiteindelijk: Een helm die het beste past, beschermt ook het beste!
 • Het merk:
  Er zijn verschillende bekende ijshockey helm merken die betrouwbare helmen maken. Voorbeelden van de meest bekende merken zijn: CMM, Riddell, Reebok en Bauer. Heb jij al je gear van één merk waar jij groot fan van bent? Ongetwijfeld wil je dan ook dat jouw helm bij jouw uitrusting past.
 • De kleur:
  Er zijn helmen verkrijgbaar in verschillende kleuren en uitvoeringen. De meest voorkomende kleuren zijn zwart, grijs, wit, rood en blauw. Kies de kleur die past bij jouw team tenue of welke helm jij het mooiste vindt.
 • De prijs:
  Ijshockeyhelmen zijn verkrijgbaar van €50 tot €500. Speel je het spel op amateurs-niveau? Dan heb je hoogstwaarschijnlijk niet de alle duurste en ook fijnst ontworpen helm nodig. Speel je professioneel ijshockey? Dan is de kans groot dat je ook een specialere en daardoor ook duurdere helm nodig hebt. Bij het kiezen van een helm is het belangrijk om te kiezen voor een helm die past bij jouw eisen én jouw portemonnee.
  In dit artikel kiezen we er voor om de helmen die passen bij beginners uit te lichten omdat dit artikel het meest relevant is voor startende ijshockey spelers.

De beste ijshockey helmen van dit moment

Ijshockey helmen zijn moeilijk te verkrijgen in Nederland. Decathlon is een van de weinige winkels waar je online ijshockey helmen kan vinden. Hieronder vind je een overzicht van de helmen die zij bieden.

CCM Ijshockey helmen

Bauer Ijshockey helmen

Reebok Ijshockey helmen

Oroks Ijshockey helmen

Wat is een ijshockey helm?

ijshockey helm

Een ijshockey helm is een een belangrijk onderdeel van de uitrusting van een ijshockeyspeler. De helm beschermt het hoofd en het gezicht van een speler tegen het gevaar van een puck of stick die tegen het hoofd van de speler aankomt.

Welke gezichtsbescherming heeft een ijshockey helm?

Er zijn drie varianten gezichtsbeschermingen die te bevestigen zijn aan de ijshockey helm. Dit zijn de kooi, het vizier en een volledig vizier. De kooi is een ijzeren rekje, het vizier beschermt de ogen en de neus door middel van een kunststof en transparante scherm en een volledig vizier beschermt het volledige gezicht door middel van zo’n scherm.

Hoe verzorg je je ijshockey helm?

Het is belangrijk je helm goed te verzorgen. Het is immers zo dat wanneer je dit niet doet, je helm minder lang mee gaat. Daarom hebben we een aantal tips om je helm goed te onderhouden.

1. Laat je helm na iedere training of wedstrijd goed drogen. Door het zweten kan de helm vochtig worden.
2. Controleer regelmatig de schroefjes van je helm. Zitten ze nog goed vastgedraaid? En zijn ze niet aan het roesten?
3. Maak de helm regelmatig schoon met warm water en eventueel een klein beetje groene zeep. In ieder geval een niet bijtend middel.