Informatie over bowling

Bowling, wie heeft niet weleens met vrienden, familie of collega’s gespeeld? De sfeer is (meestal) gezellig en het is toch altijd spannend wie aan het eind de meeste punten heeft behaald en de winnaar is. 

De meeste mensen, als ze het over bowlen hebben, bedoelen ze de Ten-pin-bowling. Maar er zijn ook andere varianten van de bowling, te weten: Nine-pin-bowling, Candlepin bowling, Duckpin bowling en five-pin-bowling. Al deze varianten van bowling worden in principe binnen gespeeld. Er is nog een variant, Target bowling, die wordt buiten op het gras gespeeld.

Doel van Bowling

Bowlen is een werpspel, waarbij een persoon een bal moet werpen om zoveel mogelijk pins omver te gooien. Het doel van Bowling is om de hoogste score te behalen door de bal door de lane te gooien en zoveel mogelijk pins omver te slaan.

De belangrijkste termen bij bowlen zijn: pins, lane, spare, split en strike.

Pins zijn de kegels die omver gegooid moeten worden.
De lane is de baan waarop de bal gegooid moet worden om de pins om te gooien.
Op moment dat je met een worp alle kegels omvergooit heet het een strike.
Als bij een worp er nog pins blijven staan en je bij de tweede worp wel de resterende kegels omvergooit heet dit een spare.
Een split krijg je als bij een worp er bijvoorbeeld twee pins tegenover elkaar blijven staan. In dat geval zou je een keuze moeten maken welk van de twee je omver wilt werpen. Het zal niet mogelijk zijn ze beide nog om te gooien.

Bowling benodigdheden

Om te bowlen heb je de volgende spullen nodig:

  • Bowlingbal
  • Bowlingschoen
  • Bowling handschoen
  • Bowling pin
  • Bowlingkleding

Ontstaan

De eerste indoor bowlingbaan is in de jaren 1830 of 1840 gebouwd in het Knickerbocker Hotel in New York. In de jaren die daarop volgden waren inmiddels honderden bowlinglocaties in New York. Die stad stond bekend als dé bowlingstad van Amerika. Bowling had echter negatieve imago omdat het geassocieerd werd met gokken en drankmisbruik en allerlei problemen die daaruit volgden.

Verschillende steden besloten daarop het spel te verbieden. Pas aan het eind van de 19de eeuw werd bowling populair en daardoor ook legaal om te spelen. Nieuw leven was de sport in geblazen door de nieuwe interesse.

Bowling in Nederland

Op amateur niveau wordt er veel gebowld in Nederland. Denk aan verjaardagsfeestjes en vriendenuitjes. In ieder groot dorp en stad kun je wel een bowlingbaan vinden! Op professioneel niveau is er minder animo. In Nederland zijn er zo’n 10.000 bowlers en 150 bowling verenigingen. Als professioneel bowler kun je doorgroeien tot wereldkampioenschappen.

One comment

Leave a Reply