Honkbalhandschoen kopen? De beste honkbal handschoen van 2023

Ben jij op zoek naar een goede honkbal handschoen? (Ook wel baseball handschoen of baseball glove) Maar weet je niet waar je op moet letten bij het kopen van de juiste honkbal handschoen? Lees dan snel verder, want hier vind je de meest volledige informatie over honkbalhandschoenen. We hebben een top 5 ‘beste honkbal handschoen’ samengesteld en sluiten dit artikel af met tips voor het onderhoud van je handschoenen. 

Waar let je op bij het kopen van goede honkbal handschoen?

Een honkbal handschoen heb je nodig wanneer jouw team tijdens honkbal aan de beurt is als veldpartij. De juiste honkbalhandschoen kan jou het competitieve voordeel bieden die je nodig hebt om de tegenstander uit te maken.

Let bij het kiezen van een handschoen vooral op ze volgende zaken:

1. Je positie op het veld: of je buitenvelder, werper, binnenvelder, achtervanger of eerste honkspeler bent maakt uit voor je keus voor een honkbalhandschoen. In vele gevallen wordt er slechts een onderscheid gemaakt tussen ‘infield’ en ‘outfield’ (binnenvelder of buitenvelder). Er zijn ook ‘allround’ honkbal handschoenen verkrijgbaar. In de top 10 zie je precies welke handschoen het beste past bij welke positie.

2. Je maat: De maten worden aangeduid in inches, omdat het een Amerikaanse sport is. Hieronder vind je het maattabel.
Leeftijd 13 jaar – volwassenen: Positie Infield: 11,5 of 12 inch handschoen. (28 cm of 30,5 cm)
Leeftijd 13 jaar – volwassenen: Positie outfield: 12 of 12,5 inch. (30,5 of 32 cm)
Sta je dichtbij de korte stop of het tweede honk? Dan kun je het beste een kleinere handschoen kiezen, sta je juist verder af van de slagman? Dan kan je juist beter een wat grotere kiezen omdat je hiermee hogere ballen makkelijker kan vangen. Kies de kleinste variant van de infield of outfield handschoen wanneer je een kleine hand hebt, en juist de grotere van de infield of outfield als je een wat grotere hand hebt.

3. Links of rechtshandig: Gooi jij de bal met links? Dan kies je voor linkshandige handschoen, die op je rechter hand past. (verwarrend he?) Gooi jij de bal met rechts? Dan heb je een rechtshandige handschoen nodig die op je linker hand past.
Online zijn de rechtshandige handschoenen goed verkrijgbaar, linkshandige zijn helaas minder goed te vinden. Waarschijnlijk omdat de vraag hiernaar minder is. Let daarbij goed op dat sommige webshops de term links en rechtshandig soms door elkaar gooien. Check de top 10 hieronder om de juiste specificaties te vinden, ook in deze top 10 vind je met name rechtshandige handschoenen.

4. Je voorkeur voor een “web”: De web van een honkbal handschoen is het gedeelte tussen de duim en wijsvinger waarmee je de bal vangt. Er bestaan open en gesloten webs. Het open web zorgt ervoor dat je flexibeler bent in het vangen en terugwerpen, het gesloten web zorgt voor meer stevigheid waardoor je een lagere ‘schok’ krijgt bij het vangen van de bal. Een bepaald soort web leent zich beter voor om gebruikt te worden door een bepaalde positie op het veld, terwijl een andere op verschillende posities gebruikt kan worden. Welke “web” bij posities het vaakst gebruikt wordt zullen wij bij de handschoen vermelden.

5. Het materiaal van je voorkeur:
a. Synthetisch leer: Honkbalhandschoenen van dit materiaal zijn vanwege hun lichte gewicht ideaal voor hele startende en jonge spelers. Dit materiaal behoeft ook geen break-in periode (inspeel tijd) en is dus bij aankoop klaar voor gebruik.
b. Leer: een handschoen van leer voelt zacht aan en kan makkelijk dicht. Het biedt ook meer comfort tijdens het spelen. De break-in periode (inspeel tijd) voor honkbalhandschoenen van dit materiaal is kort.
c. Premium leer: Een handschoen van premium leer wordt gebruikt door de serieuze en toegewijde honkbal speler. De kwaliteit van je spel gaat er zeker op vooruit. Dit materiaal heeft echter wel enige tijd nodig om ingespeeld te worden. Handschoenen van dit materiaal zijn vaak duurder maar gaan ontzettend lang mee.

Als je deze 5 keuzes hebt doorlopen weet je nu waar jouw honkbal handschoen aan moet voldoen. Hieronder vind je de top 5 beste honkbalhandschoenen. Je vindt bij de verschillende handschoenen de informatie die je over dit product moet weten om de juiste keuze te kunnen maken.

Top 5 beste honkbalhandschoen of baseball handschoen

1. Rawlings Preferred Gloves Series

Ben je een beginnend honkbalspeler of is honkbal voor jou vooral een recreatief spel? Dan is de Rawlings Preferred Gloves series voor jou. Deze honkbal handschoen is zo ontworpen dat het goed te gebruiken is voor zowel jong als oud. De ZeroSchock sting reduction zorgt voor comfort (en dus bescherming) bij het vangen van de bal. De break-in periode van deze honkbal handschoenen is zeer kort omdat de break-in periode al in de fabriek wordt gestart. Deze handschoenen zijn ook geschikt voor het spelen van softbal.

Hieronder geven wij een overzicht van de verschillende modellen van deze handschoen.

Basket Web honkbal handschoen

Positie: Vanwege het basket web is deze handschoen goed te gebruiken door pitchers;
Maat: 12 inch, 12.5 inch en 14 inch;
Links of rechtshandig: beschikbaar voor zowel linkshandigen als rechtshandigen. Zie artikel.
Het web: Basket web
Materiaal: Leer (Full grain leather)

H-web honkbal handschoen

Positie: Deze handschoen wordt veel gebruikt door outfielders maar ook door derde honkspelers.
Maat: 12.5 inch en 13 inch;
Links of rechtshandig: Vangen met links, werpen met rechts
Het web: H-web
Materiaal: Leer (Full grain leather)

One-piece closed web

Rawlings Player Preferred Baseball Catcher's Mitt, Regular, 1-Piece Solid Web, 33 Inch

★★★★★
Amazon.com

Positie: Deze handschoen is speciaal voor de catcher.
Maat: 33 inch;
Links of rechtshandig: Vangen met links, werpen met rechts
Het web: One piece closed web
Materiaal: Leer (Full grain leather)

2. Wilson A2000 Baseball Glove Series

Wilson heeft van de serie A2000 voor verschillende posities op het veld een honkbalhandschoen. Van de serie A2000 hebben wij de verschillende honkbal handschoenen gerangschikt naar prijs en het soort web van de handschoen. Hieronder vind je een overzicht.

I-web honkbal handschoen

Positie: I-web handschoenen worden gebruikt op verschillende field posities. Dit kunnen dus zowel infield posities zijn, als outfield posities;
Maat: De handschoenen zijn verkrijgbaar in verschillende maten variërend van 11 inch tot en met 12 inch.
Links of rechtshandig: Vangen met links, werpen met rechts.
Materiaal: Deze handschoenen zijn allemaal van leer. Wilson heeft echter verschillende soorten leer. Zo is er de Pro Stock Leather die stug is en lang meegaat. Daarnaast heeft Wilson handschoenen van SuperSkin: dat materiaal is twee keer lichter dan Pro Stock Leather maar ook veel sterker.

Two-Piece web honkbal handschoen

WILSON 2022 A2000 PFX2SS 11" Infield Baseball Glove - Right Hand Throw

★★★★★
Amazon.com

Positie: Two-Piece web handschoenen zijn gebruikelijk onder pitchers. Vanwege het nagenoeg “gesloten web” voorkom je dat de tegenstander kan zien wat voor bal je gaat werpen.
Maat: 11 inch
Links of rechtshandig: Vangen met links, werpen met rechts.
Materiaal: Leer, SuperSkin.

Single post web honkbal handschoen

Positie: De single post of cross web handschoen is populair onder eerste honkspelers.
Maat: 11.5 inch
Links of rechtshandig: Vangen met links, werpen met rechts.
Het web: Single Post/Cross Web.
Materiaal: Deze handschoenen zijn allemaal van leer. Wilson heeft echter verschillende soorten leer. Zo is er de Pro Stock Leather die stug is en lang meegaat. Daarnaast heeft Wilson handschoenen van SuperSkin: dat materiaal is twee keer lichter dan Pro Stock Leather maar ook veel sterker.

H-web honkbal handschoen

WILSON Sporting Goods 2021 A2000 PP05 11.5" Infield Baseball Glove - Right Hand Throw

★★★★★
Amazon.com

Positie: Dit web is populair met name onder derde honkspelers.
Maat: 11.5 inch
Links of rechtshandig: Vangen met links, werpen met rechts.
Het web: H-web.
Materiaal: Leer, Pro Stock Leather.

3. Akadema honkbal handschoen

Akadema bestaat nog niet zo lang (1997) maar heeft binnen een aantal decennia een plek veroverd binnen professionele, college en jeugd honkbal. In deze top 5 hebben we een verscheidenheid aan Akadema honkbal handschoenen voor je op een rij gezet.

Akadema Precision Series ARZ136 Baseball Glove 13 inch (Right Handed Throw)

★★★★★
Amazon.com

Positie: Deze honkbal handschoen met een h-web is populair onder outfielders en infielders (voornamelijk derde honkspelers)
Maat: 13 inch
Links of rechtshandig: Vangen met links, werpen met rechts.
Het web: H-web
Materiaal: Leer

Akadema ADJ154 Precision Series Glove (Right, 12.5-Inch)

Amazon.com

Positie: Deze honkbal handschoen uiterst geschikt voor eerste honkspelers.
Maat: 12.5 inch
Links of rechtshandig: Vangen met links, werpen met rechts.
Het web: Single post web
Materiaal: Leer

Akadema Prosoft Elite Series Baseball Infielders Gloves, Black/Tan, Left Hand

★★★★★
Amazon.com

Positie: Deze honkbal handschoen wordt vaak gebruikt door outfielders. De leren veters aan beide kanten creëeren als het ware een diepe zak goed om fly balls te vangen.
Maat: 11.5 inch
Links of rechtshandig: Vangen met links, werpen met rechts.
Het web: Trapeze web
Materiaal: Leer

Akadema Ambidextrous Glove (12-Inch)

★★★★★
Amazon.com

Positie: Deze honkbal handschoen kan op verschillende posities, maar vanwege het ontbreken van een web kan vooral handig zijn voor de pitcher. Elk jaar maakt Akadema een oplage van ongeveer 100 stuks van deze handschoen.
Maat: 12 inch
Links of rechtshandig: Deze honkbal handschoen kan door zowel links als rechtshandigen gebruikt worden.
Het web: Geen
Materiaal: Leer

4. Rawlings PRO315-2CBC 

Positie: Infield
Je maat: 11,75 inch
Links of rechtshandig: Rechtshandig (past op je linkerhand).
Het web: Open. (Pro – I web)
Materiaal: Premium leer
Overig: Voor gevorderde honkballers die snelle baltransfers willen kunnen maken.

437,35  Uitverkocht
Bol.com
as of 16 juli 2024 08:57

5. Rawlings R93029-6BG

Positie: Outfield
Maat: 12,5 inch
Links of rechtshandig: Rechthandig. (Past op je linkerhand)
Het web: Open. (H-web)
Materiaal: Leer

230,25  Uitverkocht
Bol.com
as of 16 juli 2024 08:57

Ook op Amazon zijn goede handschoenen voor honkbal verkrijgbaar.

7 tips om je honkbal handschoen te onderhouden.

Tijdens het spelen kan jouw honkbal handschoen behoorlijk vies worden. Op zich genomen is dat niet erg, maar te veel hiervan kan je prestatie negatief beïnvloeden. Daarom hier een aantal tips voor het onderhoud van je honkbalschoenen.

Tip 1: Honkbalhandschoenen hebben een break-in periode. Tijdens de break-in periode maak je jouw handschoen speelklaar. De beste manier om dit te doen is er vanaf het begin mee te spelen. Gebruik tijdens de training je honkbal handschoen zodat deze sneller speelklaar is. Hoe meer je ze draagt, hoe eerder zij zich naar je hand vormen.

Tip 2: Maak jouw handschoen direct na de wedstrijd of training schoon met een zachte doek.

Tip 3: Bewaar jouw handschoen op kamer temperatuur zodat het leer soepel blijft.

Tip 4: Smeer je honkbalhandschoenen zo nu en dan eens in met een kleine hoeveelheid ‘leerconditioner’ om het leer soepel te houden.

Tip 5: Vervang kapotte handschoenveters direct, zodat de honkbalhandschoen zijn vorm behoudt.

Tip 6: Bescherm de binnenkant van jouw honkbalhandschoen door niet je blote hand erin te doen maar eerst een handschoentje om te doen. Zo voorkom je dat door zweet en andere viezigheid de binnenkant van je honkbal handschoen snel kapot zal gaan.

Tip 7: Houd je handschoen droog. Mocht het nat zijn geworden droog je het zo goed mogelijk af met een kleine handdoek. Leg je honkbal handschoen niet op de verwarming of onder de haardroger om op te drogen. Dit kan de leer kapot maken. Laat de handschoen op kamertemperatuur drogen.

Veel gestelde vragen

Hoe ziet een honkbal handschoen eruit?

honkbal handschoen

Een honkbal handschoen is opgebouwd uit verschillende onderdelen. Dit zijn de volgende elementen:
– De web: Dit is als ware het netje tussen de wijsvinger en de duim waarmee je de bal goed kan opvangen en vasthouden. Een web heeft verschillende vormen.
De palm: Dit is het gebied van je handpalm. Dit deel van de handschoen heeft een opvulling dat extra bescherming biedt bij het vangen van de bal.
De hiel: Dit is de onderkant van de handschoen dat overeenkomt met de onderkant van handpalm.
– Het scharnier: Dit zorgt ervoor dat je de honkbal handschoen makkelijk open en dicht kan doen tijdens het vangen.
– De veter: De veter geeft de honkbalhandschoen haar vorm en behoudt deze.

Wat is een honkbalhandschoen?

Een honkbalhandschoen is een handschoen waarmee je het spel honkbal speelt. Een honkbalhandschoen is gemaakt van leer of kunstleer en is zowel beschermend voor je hand als een hulpmiddel om de bal mee te vangen. Omdat heen honkbalbal erg hard is, is het belangrijk een stevige handschoen te dragen waarmee je de bal kunt opvallen. Een honkbal handschoen heeft een opvallende vorm die vooral opvalt doordat er tussen de duim en wijsvinger een ‘netje’ is aangebracht waarin je de bal kunt opvangen.

Wat is het verschil tussen een honkbal handschoen en een softbal handschoen?

De handschoenen zijn eigenlijk hetzelfde voor deze twee sporten. Er is in principe geen verschil. Echter is aan te raden om bij softbal een grotere handschoen te dragen dan bij honkbal. Dit omdat softballen groter zijn dan honkballen. Je hebt dus bij honkbal meer ruimte nodig om de bal op te vangen.

Welke honkbal posities zijn er op het veld? En welke handschoen past hier het beste bij?

– Buitenvelder (outfielder): Buitenvelders moeten voornamelijk rennen en duiken/springen naar ballen. Om die reden kiezen buitenvelders vaker een grotere maat handschoen, zodat ze gemakkelijker bij de bal kunnen.
– Binnenvelder (infielder): Binnenvelders moet een bal snel kunnen overspelen. Binnenvelders hebben meestal een kleinere honkbalhandschoen in vergelijking met buitenvelders. De tweede honk speler en de korte stop speler geven vaak de voorkeur aan een honkbalhandschoen met een open web zodat ze de bal sneller kunnen terugspelen.
– Werper (pitcher): Het doel van de werper is om de spelers van de slagpartij uit te maken. Naast het feit dat je als werper goed moet focussen en werpen is het van belang dat je een honkbal handschoen hebt bijdraagt aan het beter maken van je spel. Het is gebruikelijk dat werpers kiezen voor een handschoen met een gesloten web (hierdoor blijft het een verrassing wat voor bal hij gaat werpen).

Wat zijn andere namen voor een honkbal handschoen?

Honkbalhandschoenen hebben verschillende benamingen wat tot verwarring kan leiden. Dit komt doordat het een Amerikaanse sport is waardoor de Engelse taal ook regelmatig gebruikt wordt. Andere benamingen voor een honkbalhandschoen zijn ook: Baseball handschoen of Baseball glove, handschoen, glove, mitt en want.

Tot zo ver dit artikel over de beste honkbalhandschoenen van dit moment. Hopelijk heb je goed tips en adviezen gekregen zodat jij een goede honkbalhandschoen kan kopen. We wensen je veel plezier op het veld!

Wil je meer informatie over het spel honkbal? Klik dan hier!

One comment

Comments are closed.