Informatie over ijshockey

Ijshockey, een indrukwekkende sport. Zoals het woord al zegt: Hockey maar dan op het ijs! Ijshockey is officieel in Canada ontstaan en is in 1920 in Antwerpen een olympische sport geworden. In Amerika is Ijshockey ontzettend populair en de beste teams komen (o.a.) uit Amerika! Het Amerikaanse team behoort tot de ‘Big six’. Dit zijn de 6 beste ijshockeyteams van de wereld. 

Doel van ijshockey

Het doel van Ijshockey is om de puck in het doel van de tegenstander te schieten en zo punten te winnen. Het verloop van het spel leggen we later in dit artikel uit.

De belangrijkste begrippen van Ijshockey zijn de volgenden:
De Puck: Dit is de schijf waarmee de spelers een goal proberen te maken.

De Goalie: Dit is de doelman; degene die de puck tegen probeert te houden. Dit mag hij/zij met zijn hele lichaam doen. Om die reden draagt de Goalie altijd een zeer beschermend pak.

De Hockeystick: De stick waarmee de speler de Puck overspeelt of in het doel schiet. De speler en de Goalie hebben een andere stick. Die van de Goalie is breder en langer dan van de andere spelers.

Ijshockey benodigdheden

Wanneer je ijshockey wilt spelen heb je een aantal materialen nodig om te kunnen spelen.

  • Ijshockey schaatsen
  • Hockey Puck
  • Ijshockey shirt
  • Ijshockey broek
  • Ijshockey stick 
  • Ijshockey helm
  • Ijshockey bescherming zoals: Schouderbescherming, Ijshockey handschoenen, Ijshockey schouderbescherming, Ijshockey gebitsbeschermer

De Goalie heeft nog een aantal andere materialen nodig:

  • Keepersbroek
  • Vanghandschoen
  • Keelbeschermer
  • Borstpantser
  • Speciale schaatsen met een breder ijzer
  • Een speciale hockeystick die en langere ‘punt’ heeft.

Ijshockey spelverloop

Het spel duurt in totaal 3 keer 20 spelminuten. Tussen deze blokken in is er steeds een kwartier rust. Over het algemeen wordt er 6 tegen 6 gespeeld: 1 goalie, 2 verdedigers en 3 aanvallers per team. Ijshockey is erg intensief en om die reden mag er gedurende de hele wedstrijd gewisseld worden.

De spelers spelen met hun ijshockeystick én schaats de puck naar elkaar over. De bedoeling is om de puck in de goal van de tegenstander te spelen. Wie de meeste punten heeft wint. 

De spelers proberen de puck in het doel te spelen. De goalie mag het doel met zijn hele lichaam verdedigen. De goalie mag de puck ook vasthouden. Maar, als de puck langer dan 3 seconde wordt vastgehouden wordt dit ‘freezing’ genoemd. Dan moet het spel door middel van een face-off worden hervat.

Een face-off werkt als volgt: 2 spelers staan tegenover elkaar in de ‘face-off’ cirkel in het midden van het veld. De andere spelers staan er om heen. De scheidsrechter gooit de puck tussen de 2 spelers in die de puck vervolgens naar hun mede spelers proberen over te spelen.

Wanneer er overtredingen plaatsvinden deelt de scheidsrechter penalties uit. Te onderscheiden in minor penalties (lichte straffen) en major penalties (zware straffen). Wanneer een speler een minor penalty krijgt moet hij 2 minuten van het ijs af. Bij een major penalty is dit zelfs 5 minuten. Wanneer een team een speler met een penalty heeft speelt dit team dus tijdelijk met een speler minder. 

Ijshockey in Nederland

Ook in Nederland wordt er ijshockey gespeeld. Er zijn zo’n 40 verschillende ijshockey verenigingen en zo’n 5800 ijshockey leden. Daarnaast zijn er natuurlijk ook amateurs die graag een potje ijshockey spelen wanneer er in de winter ijs op de plassen ligt. Nederland wordt op internationale wedstrijden vertegenwoordigd door een ploeg ijshockeyers die bij Ijshockey Nederland (IJNL) hoort. 

Op deze website vindt je diverse overzichten van de populairste ijshockey producten van het moment. 

Veel Ijshockey plezier!